Chemie Schoonmaakmiddelen

Is er eigenlijk iets mis aan chemische schoonmaakmiddelen?

Veel reinigingsproducten die samengesteld zijn op basis van chemicaliën worden in grote massa’s op industriële wijze geproduceerd. Dit veroorzaakt veel uitstoot van schadelijke gassen. Deze schoonmaakproducten zijn ook niet hernieuwbaar, juist omdat ze vervaardigd zijn uit chemicaliën. Daarbovenop komt ook nog eens dat sommige van deze producten zeer nefaste gevolgen hebben voor huisdieren, mensen, het milieu en nuttige microben. Voortdurend gebruik van schoonmaakmiddelen die samengesteld zijn op basis van chemicaliën kunnen problemen veroorzaken, omdat veel van die producten biociden zijn. Veel huishoudens en gezondheidsinstellingen gebruiken zulke biocidale ontsmettingsmiddelenvanwege de antimicrobiële eigenschappen die ze bezitten. Echter kan het langdurig gebruik van zulke producten de antibioticaresistentie tegen veel bacteriën verhogen, zelfs als we het over goede soorten bacteriën hebben.

Lang niet alle bacteriestammen zijn identiek hetzelfde. De ene past zich snel aan in een bepaalde omgeving, de andere is dan op zijn beurt juist heel vatbaar. Daarnaast groeien bepaalde soorten trager, terwijl andere soorten juist heel snel groeien. Echter is het belangrijkste verschil de mate van gevaarlijkheid. Sommige soorten zijn namelijk schadelijk voor de mens. Het zijn juist die soorten van bacteriestammen die de langdurige ‘aanvallen’ overleven die chemische reinigingsproducten veroorzaken. Het gevolg is dus dat enkele de schadelijke bacteriën overblijven en de nuttige bacteriën uitgeroeid worden. Die schadelijke bacteriën vermenigvuldigen zich in een aanzienlijk tempo. Zo ontstaat er een kunstmatig gemodificeerde omgeving die heel wat nieuwe problemen met zich meebrengt. Wanneer de schadelijke bacteriën bijvoorbeeld pathogeen zijn, dan wordt die problemen bij elke reiniging keer op keer verergerd.

 

Chemie kan ook echt efficiënt, nuttig én bovendien duurzaam zijn

 Chemie is niet enkel in schoonmaakmiddelen terug te vinden, maar in feite overal. Tijdens de spijsvertering, de fotosynthese van planten en nog tal van andere processen, treedt er chemie op. Hieruit valt duidelijk te concluderen dat chemie absoluut niet in alle situaties slecht is.

Chemie in schoonmaakmiddelen kan ook een hele reeks voordelen bieden. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je minder inspanning moet leveren om een bepaald goed schoon te krijgen, alsook het gebruik van water kan je hierdoor reduceren. Bij een goede toepassing van chemie, kan het dus een zeer efficiënte, nuttige én duurzame functie hebben.

 

De voordelen die optreden bij het gebruik van bacteriële en enzymatische reinigers

De biologische schoonmaakmiddelen zijn een stuk duurzamer dan hun chemische tegenhangers. De belangrijkste reden hiervoor is dat de productie van enzymatische reinigers vele malen milieuvriendelijker is dan de productie van chemische reinigers. Bij de productie van schoonmaakmiddelen op basis van bacteriën, kan de toevoeging van flocculanten enkel gedaan worden wanneer men met concentraties werkt die geen slechte invloed kennen op het levensonderhoud van bacteriën. Een chemisch reinigingsmiddel kan effectiever zijn dan een puur bacterieel reinigingsmiddel. Hierdoor is het belangrijk om het gezonde evenwicht tussen bacteriën en flocculanten te behouden.

Een tweede belangrijke voordeel van enzymatische reinigers is hun bijdrage. Ze dragen namelijk iets bij aan het milieu, zonder er iets van te ontnemen. Dit zorgt ervoor dat de bio-film versterkt wordt. Biofilm treedt op wanneer er veel gunstige bacteriën zijn in een bepaald gebied. Dit zorgt ervoor dat de bacteriën daar effectiever worden. Bij een voortdurend gebruik van reinigers met bacteriën in ontstaat er zo een biofilm, wat wil zeggen dat de aanwezige bacteriën dat oppervlak steeds blijven reinigen. Dit zorgt voor een geurloze, duurzame en schone omgeving. Dit werkt dus ook kostenverlagend, omdat er minder gekuist hoeft te worden.

Tenslotte verminderen bacteriële reinigingsmiddelen ook de aanwezigheid van allergenen. Dit kan uiterst handig zijn, zowel thuis als op kantoor. Deze vermindering zorgt ervoor dat zowel gasten als jijzelf thuis als op kantoor in een veilige omgeving vertoeven. Het creëert dus als het ware een aangename oase van rust waarin u zonder last kan werken of ontspannen.

 

Hoe verloopt de werking van enzymatische reinigers met bacteriën?

We komen overal om ons heen in contact met micro-organismen. Sommige daarvan zijn goed en zelfs van cruciaal belang voor het milieu, mensen en dieren. Die micro-organismen vertoeven graag in een microflora. Microflora is als het ware een gemeenschap. In die gemeenschap communiceren de microben allemaal met elkaar. Ook organiseren ze zich in die gemeenschap op de best mogelijke manier. Hierdoor kunnen ze beter en langer overleven. Zulke bio-organismen zijn in staat om een biofilm op te bouwen. Dat zijn schilden die hen kunnen beschermen tegen negatieve invloeden die van buitenaf komen. Zo een biofilm is vaak zichtbaar voor de mens. Het is namelijk de laag die wij waarnemen als een viezigheid die ook geuren kan veroorzaken. Deze laag kan ook een schuilplaats vormen voor schadelijke bacteriën, alsook ziektekiemen.

Elke ruimte bezit zijn eigen microflora, die zich kan aanpassen aan de veranderingen die optreden binnen die ruimte. Wanneer een oppervlak bijvoorbeeld een maximumcapaciteit van twee miljoen micro-organismen heeft, zullen de aanwezige micro-organismen ervoor zorgen dat die maximale capaciteit van 2 miljoen niet overschreden wordt. Ze zijn zelfs intelligent genoeg om een reserve in te bouwen. Zo voorzien ze een onbezette ruimte, waardoor er nooit een plaats tekort kan optreden. Vanwege een continue groei en sterfte van de bacteriën, slagen ze er in om de bezetting van week tot week in het gareel te houden.

Het is alom bekend dat bacteriën ziekten veroorzaken. Dit is een verklaring waarom de meeste traditionele kunstmatige reinigingsmiddelen samengesteld zijn uit antibacteriële middelen en eigenschappen. Hun werking gebeurt op twee verschillende manieren. Zo reinigen en verwijderen ze enerzijds al het vuil. Dat vuil vormt namelijk een belangrijke voedingsbron voor organismen. Anderzijds desinfecteren ze de oppervlakten. Hierdoor zijn ze in staat de bacteriën te doden. Echter moet er rekening gehouden worden met de veerkrachtigheid van micro-organismen. Ze passen zich bovendien ook heel snel aan aan hun veranderende omgeving. Dit zorgt ervoor dat ze op continue basis resistent zien te worden tegen antibacteriële reinigingsmiddelen. Door al die aanpassingen worden de onschadelijke micro-organismen zelfs schadelijke varianten.

Bij het gebruik van antibacteriële reinigers, wordt het overgrote deel van de bacteriën met onmiddellijke ingang gedood. Echter is er wel een deel dat overleeft. Daarin schuilt het grote gevaar, aangezien zij zich heel snel weer verspreiden en vermenigvuldigden over het gehele oppervlak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen